Ma 2019. március 23., szombat, Emőke napja van. Holnap Gábor és Karina napja lesz.

Olajcsere házilag Nyomtatás Cikk ajanlasa
Technika - Így gondozd, javítsd
Írta: Frischfeld Viktor   
2009. február 26. csütörtök, 13:27

 
Az autó megbízható működése végett bizonyos futási teljesítmény után kell cserélni a kenőanyagot, hiszen az igénybevétel kapcsán folyamatosan romlanak a motorolaj kenéssel kapcsolatos jellemzői. A FIAT 850 gépkocsik kezelési útmutatója 10 000 megtett km-t, vagy hat hónap használatot jelöl meg az olajcsere időpontjaként. 
 
Az olajcsere házilag is könnyen elvégezhető, de minden esetben tartsd szem előtt a környezetvédelmet! Az olaj és minden vele kapcsolatba kerülő tárgy, a rongyok, az olajosflakonok veszélyes hulladéknak számít, amit kizárólag az arra kijelölt helyen szabad tárolni. Soha ne eressz semmilyen olajat a földre, vagy a természetbe, sem a csatorna hálózatba. A leeresztő edényt és a beöntő tölcsért alaposan mosd el, és az így nyert szennyezett anyagot szintén veszélyes hulladékként kezeld.
Amennyiben a veszélyes hulladékkal kapcsolatot tevékenység gondot okoz Számodra, inkább autószervizben, vagy az olajcseréhez szükséges eszközökkel felszerelt benzinkúton cseréltesd le az olajat!
 
 
Néhány alapvető tudnivaló az olajcsere témakörből:   
 
  • Az otthoni olajcserét megelőzően ne legyél rest rendesen felkészülni! Az új motorolajon kívül szükséged lesz az olajleeresztő csavarhoz való kulcsra, egy edényre, amely befér az olajteknő alá, ugyanakkor képes befogadni legalább 10 liter folyadékot (pl. egy hosszában kettévágott műanyag kanna), készíts elő rongyot, vagy háztartási papír törlőkendőt és egy tölcsért az olaj beöntéséhez. Ez utóbbi a FIAT 850 gépkocsik esetében bármilyen olaj-utántöltéshez elengedhetetlen, feltéve, hogy nem akarod minden alkalommal "megkínálni" pár deci olajjal a motorblokkot.
  • A motor olajszintjét olajcsere-perióduson belül is rendszeresen ellenőrizni kell. Az ellenőrzést mindig álló motorral és vízszintes talajon végezd el. 
  • Az olajcsere időpontját, ill. a km-óra állást minden alkalommal rögzítsd, mert csak így tudod meghatározni a következőt olajcsere idejét.
 
  • Az olajcserét mindig meleg motorban végezd el, mert ilyenkor az olaj hígabb, könnyebb leereszteni. Az olajcsere maga rendkívül egyszerű: tekerd le az olajbeöntő sapkát, majd a motor alján található leeresztő csavar kioldásával hagyd az olajat teljesen kifolyni a leeresztő edénybe. Mikor már minden olaj kicsöpögött, tedd vissza a leeresztő csavart és töltsd fel a motort a megfelelő mennyiségű új motorolajjal.
 
  • A FIAT 850 típusoknál ún. centrifugálszűrő végzi a motorolaj üzem közbeni szűrését. Az olaj centrifuga a motor külső részén, a főtengely meghosszabbítására van szerelve, technikailag ez a legalsó ékszíjtárcsa is. Az olajcsere alkalmával általában semmi dolgod ezzel az egységgel, de 50.000 kilométerenként ajánlatos szétszerelni és kitisztítani.
  • Az előírt mennyiségű friss olaj betöltése után néhány percre indítsd be a motort. A járatást követően állítsd le újra és kis várakozás után (legyen ideje lefolyni a motorolajnak az olajteknőbe) ellenőrizd az olajszintet. Feltétlenül győződj meg arról is, hogy a nincs-e szivárgás a leeresztő csavar körül.
  • A mai korszerű olajok ismeretében már nem egy kőbe vésett feltétel, de az autódat lehetőleg mindig ugyanazzal az olajfajtával üzemeltesd, sőt, az olajcsere-perióduson belül a szükséges utántöltések alkalmával is ezt használd. Ha mégis más olajfajtát választasz (pl. egy váratlan utántöltés miatt), próbálj az olajcsere alkalmával betöltött olajhoz hasonló jellemzőkkel rendelkező motorolajat választani. Ne keverj ásványolajat szintetikus, vagy szintetikus adalékokat tartalmazó olajhoz és viszont. Mielőtt valamilyen okból egy más olajfajtára térsz át, mindenképpen mosd át a motort az erre a célra kapható folyadékkal. 
 
 
 
Bárdi Autó - Minden, ami az autóhoz kell!
Autóalkatrész-kereskedelem több, mint száz éve Magyarországon

Klasszikus Olasz Autók Egyesülete © 2012 | Impresszum | Jogi nyilatkozat

 

Akikre büszkék vagyunk

Régi családi fotóink

Régi versenyek

Behavazva

Hirdetés

Kártyaelfogadó Partnereink:
Biobolthungary.hu
BIO és 100% természetes élelmiszerek és kozmetikumok elérhető áron!
Goór Zsolt autószerelő műhelye (Nagykanizsa)
Teljeskörű személy- és tehergépjármű szerviz, diesel specialista
Bárdi Autó - Minden, ami az autóhoz kell!
Autóalkatrész-kereskedelem több, mint száz éve Magyarországon
Pro-Vill Kft. (Budapest)
Önindítók-, generátorok javítása és akár azonnali cseréje
Makrai gépműhely (Budapest)
Veterán járművek javítása - motorblokkok és hengerfejek felújítása 1942 óta
UNIX Autó Kft. - Autóalkatrész-kereskedelem
Országos lefedettségű bolthálózat, több százezer autós cikk
Használtautó új felfogásban - Autocity Kft.
Használtautó-kereskedés, FIAT-márkakereskedés és autószerviz Csepelen
FIAT Bambino
Egy autószerviz 1991-óta az Ajkai FIAT-osok szolgálatában
Torjay-tuning
Cégünk 1991-ben alakult, autóalkatrész kereskedelemmel foglalkozunk. Vállalkozásunk elsősorban Alfa Romeo, Fiat (Abarth), Autobianchi és Lancia (de igény szerint minden más típusú) autókhoz biztosít alkatrészellátást. Mind gyári alkatrészek, mind utángyártott termékek rendelése esetén rendkívül kedvező árakat tudunk biztosítani. Cégünk partnereink érdekében csakis olyan beszállítókkal áll kapcsolatban, amelyek a termékek kiváló minőségét garantálni tudják.