Ma 2019. március 23., szombat, Emőke napja van. Holnap Gábor és Karina napja lesz.

Mi a teendő, ha szakad a "gépszíj"? Nyomtatás Cikk ajanlasa
Technika - Így gondozd, javítsd
Írta: Frischfeld Viktor   
2009. február 26. csütörtök, 12:17

Egy ékszíj elszakadása azonnali megállásra és szerelő munkára kárhoztat bennünket. Ám a motortérben folytatott ténykedésre sok esetben sem megfelelő ruházattal, sem elegendő idővel, de még többször elegendő tudással sem rendelkezik az egyszeri autós. Azonban egy veterán autót finoman szólva, "nem illik" az út szélén hagyni, így jó, ha Te is megtanulsz ezzel a hétköznapinak mondható hibával önmagad megküzdeni...
Mivel a Klub tagjainak birtokában számos autó típus megtalálható, így ebben a cikkben nem a FIAT 850 modellek ékszíjainak cseréjéről fogok írni (ez a téma képekkel illusztrálva megtalálható a Honlapól is letölthető Kezelési útmutatóban), inkább olyan általánosságokkal foglalkozom, amelyeket sikerrel hasznosíthatsz Te is az országutakon, ha bajba kerülsz.

 
Még indulás előtt:
  • A legfontosabb tanácsom: a kezelési útmutatóból, de méginkább egy tapasztalt márkatársad felügyelete mellett otthon, vagy egy találkozón gyakorold az ékszíj, vagy ékszíjak cseréjét. Ismerd meg a munkafázisok helyes sorrendjét, szerezd be a szükséges szerszámokat, valamint egy pár munkakesztyűt, rongyot, esetleg háztartási papír törlőt mindig tarts az autóban. 
  • Még "békeidőben" gondoskodj a tartalék ékszíj beszerzéséről, hogy ne akkor kelljen szaladgálnod emiatt, amikor már megtörtént a baj.
  • A gumi ékszíjak az autód talán legjobban igénybevett alkatrészei. Ezért időnként, de hosszabb utazás előtt mindenképpen ajánlatos ellenőrizned! Az ellenőrzés során vizsgáld meg az ékszíj állapotát és feszességét. A repedezett, kiszálkásodott, ill. olajos ékszíjakat cseréld le.  
  • Ha az ékszíj laza, csúszik, feltétlenül állítsd be, mivel a motor kifogástalan működése szempontjából az ékszíj helyes feszessége rendkívül fontos. Az ékszíj feszessége akkor megfelelő, ha a leghosszabb szabadon lévő részén a hüvelykujjaddal 1 cm-re be tudod nyomni. A túlfeszített ékszíj sem jó, mert tönkreteszi a vízpumpa tengelyét és a csapágyakat.  
Ha elszakadt az ékszíj: 
  • Ha menet közben felforr a hűtővíz, egy egyébként problémamentes motor esetében nagy a valószínűsége annak, hogy csak az ékszíj szakadt el. Azonnal állj le az autóval, és állítsd le a motort is! Ellenkező esetben a motor végzetesen túlmelegedhet, hiszen a hűtővíz keringetéséhez szükséges energia is az ékszíjon keresztül jut a vízpumpához.  
  • Remélhetőleg van Nálad megfelelő tartalék ékszíj, de ha mégsem, ideiglenesen helyettesítheted erős kötéllel vagy a nagy klasszikussal, egy összesodort női harisnyával is. A jó szorosan felhelyezett "segédanyaggal" több kilométert megtehetsz még. Tudom, nagy a kísértés, de Te csak a következő benzinkútig, autósboltig, vagy ékszíj-szaküzletig menj. 
  •  Kicserélted az ékszíjat? Szuper! Még nincs vége, ne felejtsd el az új ékszíjat a felszerelését követően 1-2 órán belül újból megfeszíteni.  
  
 
Makrai gépműhely (Budapest)
Veterán járművek javítása - motorblokkok és hengerfejek felújítása 1942 óta

Klasszikus Olasz Autók Egyesülete © 2012 | Impresszum | Jogi nyilatkozat

 

Akikre büszkék vagyunk

Régi családi fotóink

Régi versenyek

Behavazva

Hirdetés

Kártyaelfogadó Partnereink:
Használtautó új felfogásban - Autocity Kft.
Használtautó-kereskedés, FIAT-márkakereskedés és autószerviz Csepelen
Torjay-tuning
Cégünk 1991-ben alakult, autóalkatrész kereskedelemmel foglalkozunk. Vállalkozásunk elsősorban Alfa Romeo, Fiat (Abarth), Autobianchi és Lancia (de igény szerint minden más típusú) autókhoz biztosít alkatrészellátást. Mind gyári alkatrészek, mind utángyártott termékek rendelése esetén rendkívül kedvező árakat tudunk biztosítani. Cégünk partnereink érdekében csakis olyan beszállítókkal áll kapcsolatban, amelyek a termékek kiváló minőségét garantálni tudják.
Biobolthungary.hu
BIO és 100% természetes élelmiszerek és kozmetikumok elérhető áron!
Bárdi Autó - Minden, ami az autóhoz kell!
Autóalkatrész-kereskedelem több, mint száz éve Magyarországon
Pro-Vill Kft. (Budapest)
Önindítók-, generátorok javítása és akár azonnali cseréje
Goór Zsolt autószerelő műhelye (Nagykanizsa)
Teljeskörű személy- és tehergépjármű szerviz, diesel specialista
UNIX Autó Kft. - Autóalkatrész-kereskedelem
Országos lefedettségű bolthálózat, több százezer autós cikk
Makrai gépműhely (Budapest)
Veterán járművek javítása - motorblokkok és hengerfejek felújítása 1942 óta
FIAT Bambino
Egy autószerviz 1991-óta az Ajkai FIAT-osok szolgálatában