Ma 2019. március 23., szombat, Emőke napja van. Holnap Gábor és Karina napja lesz.

Matricák felragasztása problémamentesen Nyomtatás Cikk ajanlasa
Írások - Hasznos
Írta: Frischfeld Viktor   
2009. március 11. szerda, 13:25

 

Van, aki a "gyári" külsejű veterán autóra esküszik, azonban minek tagadni, egy jól megválasztott, ízléses matrica nagyon fel tudja dobni az autót. Ugyanakkor az öntapadós matricák felragasztása nem kevés problémát is felvet, hiszen ha ráncosan, rossz helyre, vagy ferdén sikerül az elhelyezés, inkább elcsúfítja, mintsem díszíti a kocsit - jobb azonnal (AZONNAL) levenni (LETÉPNI!), hogy ne okozzon bosszúságot, ahányszor csak ránéz az ember (GRRRrrr!)

Az idegrendszered és a matricák védelmében kérlek, fogadj el tőlem néhány egyszerű tanácsot :-)

 

A hagyományos matricaragasztás:

 1. Tisztítsd meg a matrica tervezett helyét a portól és zsírtalanítsd alkohollal, vagy más hasonló zsíroldó anyaggal (motorbenzin nem jó).
 2. Távolítsd el a matrica hordozó rétegét (hátulját).
 3. Simítsd rá a felületre és egy irányban haladva simogasd ki alóla a levegőt.

A matricavágóval (plotterrel) kivágott betűk, minták esetében csak annyiban bonyolódik a dolog, hogy ott a matrica két másik réteg, a hordozó és a felvivő réteg közötti szendvicsben található. Ilyenkor...

 1. először a hordozó réteget vedd le (ez a réteg van a matrica tapadós oldala felől, általában négyzethálós beosztást látsz rajta). Több részből álló matricák esetén ügyelj, hogy ne maradjon egy-egy darab a hordozón!
 2. Ezt követően illeszd a helyére a matricát,
 3. simogasd ki alóla a levegőt,
 4. majd húzd le óvatosan a felvivő réteget is.

 

Öntapadós matrica felragasztása vizesen. Kis méretű matricák esetében is alkalmazható, de nagyoknál gyakorlatilag ez az egyetlen járható út:

 1. Tisztítsd meg a matrica tervezett helyét a fentebb írt módon.
 2. Kisebb matricák felragasztásánál legtöbbször elég, ha a szemedre hagyatkozol, de egy nagy matrica esetén ez már kevés. Mérd ki pontosan a helyet és helyezz el amolyan viszonyítási pontokat, amihez a felragasztáskor a matricát igazítani tudod. Viszonyítási pontot bármiből tudsz csinálni, pl. használj kis szigetelőszalag-darabokat erre a célra.
 3. Próbáld a helyére a matricát és ha szükséges, módosítsd a viszonyítási pontok helyét. Jó, ha van aki segít Neked a munka közben, különösen, ha üvegre ragasztasz.
 4. Egy pumpás vízpermetező flakonnal (pl. Anya kedvenc virág spricnije) nedvesítsd meg a matrica jövendőbeli helyét.
 5. Távolítsd el a matrica hátsó (hordozó) rétegét.
 6. Permetezz vizet a matrica ragasztós felére (igen, a ragasztós felére!). Ez azért fontos, mert szinte óhatatlan, hogy a méretű matrica felhelyezése esetén lesznek kisebb-nagyobb pontatlanságok; ezeket pedig csak akkor tudod korrigálni, ha a matrica szabadon csúszkálni tud.
 7. Helyezd fel a vizes matricát az ugyancsak benedvesített felületre, gondosan igazodva az előzetesen beállított viszonyítási pontokhoz.
 8. Nézd meg kissé távolabbról és igazítsd meg a matricát, ahol szükséges.
 9. Ha már úgy látod, hogy a matrica pontosan a helyére került, nyomd ki a vizet alóla, mindig a közepétől a szélek felé haladva. A legjobb, ha valami sík, ugyanakkor nem túl kemény műanyag lapot használsz, pl. egy telefon- vagy más plasztik kártyát.

 

A vizes ragasztás segít elkerülni azt a gyakori és igen bosszantó jelenséget, mikor légbuborék kerül a matrica alá. A szárazon felvitt matrica alól szinte lehetetlen a levegőt ránc és egyéb sérülés nélkül kisimogatni. A matrica alá került buborékok lehetséges orvoslata, hogy egy egyenes műanyag lapocskával megpróbálod a buborékot a matrica széle felé terelni. Ha a buborék nem akar mozdulni, vagy túlságosan távol esik a szélektől, megoldás lehet az is, ha tűvel egy apró lyukat szúrsz a buborék közepébe és a buborék szélei velől a lyukhoz "tolod" a levegőt. Vigyázz, hogy a simításokat csak az éppen kellő erővel végezd, mivel a matrica könnyen megnyúlhat, ráncos lesz, vagy lehorzsolódik róla a festék. 

 

A matricák általában azonnal "üzemkészek", de ha vizesen ragasztasz, némi kiszáradási idővel számolnod kell. Ez az idő nyilván függ a pillanatnyi időjárástól is, de általában 1 óra elegendő kell legyen.  

Fontos ez is: Öntapadós matricát soha ne zimankóban, vagy tűző napon, inkább +10 és +40C° közötti hőmérsékleten ragassz.

 

 

 
Biobolthungary.hu
BIO és 100% természetes élelmiszerek és kozmetikumok elérhető áron!

Klasszikus Olasz Autók Egyesülete © 2012 | Impresszum | Jogi nyilatkozat

 

Akikre büszkék vagyunk

Régi családi fotóink

Régi versenyek

Behavazva