Elveszett okmányok Nyomtatás
Hírek - Veterános hírek
Írta: veteran.hu   
2009. január 17. szombat, 07:54

 
A Magyar Veteránautós és Motoros Szövetség (MAVAMSZ) vezető képviselői és a Központi Okmányiroda vezetői megbeszélést tartottak, amelynek során megvitatták az okmányait vesztett, illetve okmányokkal nem rendelkező járművek forgalomba helyezésének lehetőségeit.
 
Mint a szövetség által kiadott közlemény fogalmaz, az egyeztetés során kiderült, hogy az okmányiroda illetékesei tisztában vannak a szerteágazó kérdéskör minden előfordulási formájával, és nyitottak arra, hogy megnyugtató megoldást keressenek a Polgári Törvénykönyv keretein belül...
 
Ehhez alapvető jelentőségűnek minősítették, hogy az iroda és az ügyfél közötti közvetlen kapcsolat jöjjön létre.
Az okmányiroda álláspontját részleteiben megismerve a MAVAMSZ elnöksége is mindenkit arra biztat, hogy kiváltképp problematikus esetekben személyesen járjanak el, mivel a tapasztalat szerint számos erre szakosodott ügyintéző vállalkozás sablonokiratai és megoldási javaslatai nem az eredményes ügykezelés irányában hatnak.
 
 
Adott esetben így lehetségessé válik a hiányos tulajdonosi láncolat tisztázása, illetve az adásvételi szerződés hiánya esetén is a járművek forgalomba helyezése, amennyiben a tulajdonjog megszerzése aggálymentesen megállapítható a Polgári Törvénykönyv szabályai alapján.
Úgyszintén készek arra, hogy a fenti kérdéskörbe tartozó ügyekben már a jármű felújítását megelőzően - az ügyfél személyes megjelenése esetén -, a rendelkezésre álló okiratok és nyilatkozatok alapján előzetes tájékoztatást adnak a forgalomba helyezés lehetőségeiről, megkímélve ezzel az ügyfeleket az esetlegesen felesleges kiadásoktól. A szövetség apparátusa minden tagjának messzemenő segítséget és tájékoztatást ad a hasonló ügyek elindításához, s honlapján bővebb jogi tájékoztatást jelentetett meg (www.mavamsz.hu). 


Nem hivatalos forrásból azt az értesülést szereztük, hogy „biztosítékot” az verte ki, hogy egyes veteránjármű-tulajdonosok ügyintéző cégeket bíztak meg a legalizálás lebonyolításával, és a felkért „kijárók” már messziről is meglehetősen gyanúsnak látszó iratokat kreáltak.
 
Akadt néhány olyan veterános is, akik lebuktak hamis irataikkal, így közel egy éve már lehetetlen az iratok nélküli oldtimerek legalizálása, amivel – amint lenni szokott – a törvénytisztelő, becsületes többség szenvedett kárt. A szövetség illetékesei végre megtették azt, ami elvárható volt, és megtették az első lépést a rendezés felé. Reméljük, újabbak is következnek majd. 
 
 
Forrás: www.veteran.hu